Lektion 1: Vad är en bra belöning?

Belöningarna är motorn i träningen, det är belöningarna som får hunden att bli motiverad att träna med oss och som ger oss möjligheten att lära hunden diverse beteenden. Ju högre belöningsmotivation, desto snabbare inlärning och resultat. Det spelar ingen roll hur mycket du tränar om hunden inte uppskattar det du har att erbjuda.

Vi har mycket att vinna på att tänka mer på hur och med vad vi belönar. Rätt belöningar stärker relationen med hunden, ökar hundens samarbetsvilja, gör hunden mer störningstålig samt gör det både lättare och roligare att träna.

En bra belöning är en belöning som är något motiverar hunden i den specifika situationen samtidigt som den skapar rätt attityd hos hunden.

Meningen ovan kan man säga sammanfattar det viktigaste man behöver kunna om belöningar.

  1. Motiverar hunden: något som får hunden att glömma allt annat och bara vilja träna tillsammans med dig.
  2. I den specifika situationen: hunden motiveras av olika saker i olika situationer. Och detta måste vi komma ihåg, för man kan inte förvänta att ha en belöning som hunden alltid motiveras av i alla situationer. Hunden kan mycket väl jobba hårt för godis hemma men på agilityplanen är det bara hinderna som lockar. Hunden kanske inte alls tar favoritleksak vid hundmöte då motivationen att hälsa på den andra hunden är betydligt högre. Hunden kanske jobbar för torrfodret i störningsfri miljö men vid större distraktioner behöver vi något bättre.
  3. Skapar rätt attityd: Något som också har stor inverkan på vår träning är vilken attityd och aktivitetsnivå belöningen skapar hos hunden. I vissa moment såsom inkallning vill vi ha tryck och fart vilket gör att det är klokast att använda en belöning som skapar en högre aktivitetsnivå, såsom lek. Vill vi träna att hunden kan ta det lugnt i buren så vill vi däremot ha en belöning som bidrar till en lugnare känsla hos hunden.

En annan sak som bidrar till en bra belöning är vi själva. Det är förarens engagemang i belöningen som lyfter en belöning från okej till fantastisk. Min erfarenhet är att det ofta kan kvitta vilken leksak vi använder om vi själva inte är engagerade. Jag förväntar mig 100 % engagemang i träningen från hundens sida och självklart kan jag inte ge mindre själv. Vi stelbenta svenskar kan ha svårt för detta. Men våga släppa hämningarna! Våga busa, låta och flamsa om hunden uppskattar det. Din hund kommer älska era belöningar om du vågar ge dig hän och ha riktigt roligt ihop med din hund.


Vad är en bra belöning.pdf
Klarmarkera och fortsätt